O kvalitním olivovém oleji už jste určitě někdy slyšeli. Podstatným rozdílem oproti řepkovému nebo slunečnicovému oleji je technologie výroby, a především pozitivní účinky, které má extra panenský olivový olej na lidský organismus. Španělé a Řekové tento olej používají prakticky při každém vaření, a to i v rámci teplé kuchyně. Olivový olej je totiž mnohem zdravější než všechny ostatní typy rostlinných olejů. Při vaření je tak skvělou náhradou za máslo nebo slunečnicový olej.
Proč se na něm nemá smažit?
Extra panenský olivový olej sice můžete používat prakticky v jakémkoliv receptu, ale přesto byste na něm nikdy neměli smažit. Většina kuchařů a gurmánů si totiž myslí, že smažit na takhle kvalitním tuku je obrovský hřích. Na druhou stranu, pokud máte kvalitní maso, zaslouží si dobrý olivový olej, protože ostatní oleje by degradovaly jedinečnou chuť masa. Do něho se totiž krásně promítne chuť oliv, takže najednou jídlo získá neodolatelný šmrnc a sexy vůni. Olivový olej navíc můžete po lehkém smažení použít do dresinku nebo do salátu.
Jak s olejem v kuchyni nakládat?
Ve středomoří platí, že olivový olej se používá spíše ve studené kuchyni, typicky v kombinaci s olivami. Olivy zelené Gordal 720 g plněné jsou ideální do osvěžujícího salátu a olivový olej jim pouze dodá na jedinečnosti. Navíc s tímto druhem rostlinného tuku můžete potřít všechno, co se chystáte péct. Upečené krůtí nebo kuřecí maso nebude po vyndání z trouby tak vysušené a na chuť bude mnohem jemnější.
Na co si dát při vaření s olejem pozor?
Při vaření s olivovým olejem si ovšem dejte pozor, aby se z něj nezačalo kouřit. Jakmile olej překročí kouřový bod, musíte jej nahradit, protože dochází k uvolňování škodlivých volných radikálů. Extra panenský olivový olej má kouřový bod přibližně na 210 °C, což je mnohem více než u ostatních rostlinných olejů. Takové vysoké teploty však při běžném vaření asi ani nedosáhnete.
Olivový olej objednávejte z renomovaného e-shopu, kde si můžete pořídit i velice chutné olivy karamelizované 300 g plněné. Nesbíhají se vám už sliny?
https://brillante.cz/vchodove-dvere-do-stanu-proc-si-je-poridit/
https://brillante.cz/co-zkusit-v-zime-ve-fitku/
https://euroextra.cz/silny-rubl-prodrazuje-rusky-export-experti-se-obavaji-negativnich-nasledku/